Etichete

, , , , , ,


50650232_234048700864284_569097413126520832_n.jpgOricât de tare ar fi ars flacăra patriotismului în sufletul concentraților, după un timp fiecare căuta să facă rost de o permisie. Perioada de concentrare era de șase luni, iar regulamentul prevedea o permisie la 45 de zile.  Cei care locuiau aproape de București, plecau cât de des puteau, având grijă ca să nu întârzie de la program. Ceilalți rezolvau cu maiștrii de pe șantier să fie punctați în timp ce ei lucrau în oraș sau plecau într-o permisie scurtă, în plus față de cele patru permisii regulamentare.

Câte un petec de hârtie rupt din caietul cu pătrățele, cu linii sau niște bucăți de foi ”ministeriale” reprezentau tot atâtea împuterniciri pentru ridicarea soldei de către cei care nu aveau norocul să părăsească garnizoana. Unele împuterniciri erau scrise de comandanții de pluton, altele scrise cu pixul sau cu creionul chiar de concentrați, îi trădau pe autorii neobișnuiți cu scrisul. Intitulate ”Delegație” sau ”Notă explicativă” aceste bilețele erau de o sinceritate dezarmantă. Pe 27 ianuarie Din Ion îl delega pe L. Marin să-i ridice solda pe motiv că ”Sunt plecat în permisie și o semnez”. Concentratul avea o soldă de 3923 lei. Alt bilețel era scris  în 28 februarie 1988 de Pirciu Vasile, care solicita ”Scoaterea din cont a drepturilor mele bănești deoarece îmi  sunt necesari pentru cumpărături în vederea căsătoriei”.

Un fost concentrat i se adresa  lui ”Tov. Lt. major” cu rugămintea de a afla care – i situația de nu și-a primit salariul pe august și banii de concediu medical de 21 de zile din luna iulie. ”Nu știu care este situația alți au primit dar eu nu. Vă rog să vedeți care este situația. Vă mulțumesc. Aștept răspuns.”, semnează Liță Petru din Târgu Frumos, județul Iași.

Nota explicativă din 24 august 1988, semnată de rezervistul ”cocentrat” Păsat Grigore din Tulcea, e absolut înduioșătoare. ”… aduc la cunoștință că din 15 august primind o telegramă urgentă și ne găsind pe comandantu de companie am plecat în garnizoană la tulcea find mama grav bolnavă și find singuru ei fiu mai apropiat Raportez că am plecat ca să o duc la sipital că are vîrstă înaintată și a avut nevoe de sprijinul meu” Am redat cu exactitate nota explicativă, semnată indescifrabil.

Cel mai ciudat caz l-am avut în august 1988. Bărbatul părea agitat chiar și după ce a scris nota explicativă în care solicita o permisie, de data asta cu aprobare. Redau povestea lui.

”…C. Ioan din Brașov declar următoarele. În ziua de 30 .08.1988 am fost anunțat de numitul L. Ion care a venit și el la concentrare ca zugrav la aceiași unitate căci mia plecat concubina cu care trăiam și mi a luat tot din apartament nu mi am dat seama ce fac și am plecat acasă cînd am găsit apartamentul gol pe data de 1.08.după ce mi am spălat 2 perechi de chiloți și fumam o țigară am luat o sticlă de hipoclor și am băut 250g ca să mor am fost dus la spitalul Jud. la urgențeși am stat la reanimare pînă în data de 4 după aceia am fost la Iași părinți ei să văd dacă este acolo de acolo am fost la Suceava la mine dacă nu am găsito am venit înapoi în Brașov și am umblat pe la miliție și gara pînă am dat de adresa unde a plecat cu toate lucrurile din casă la Timișoara str. Intrarea Ursului nr. 1 Bl C15 Sc B Ap.18  După care am umblat și am dat o in Judecată la Judecătoria Brașov  Vă puteți informa de la miliția Brașov și de la Judecătoria Brașov dacă mint Am fost internat în luna ianuarie la un spital de nervi și nu mai judec  cînd mă enervez Drept pentru care semnez….”

Apoi s-a gândit să completeze cu următoarele, întorcând foaia A4: ”Declar următoarele în timplul de concentrare care mia mai rămas rog să mi se dea drumul la proces cu cu aprobare dacă nu eu plec și dacă plec cu aprobare nu voi face nimic greutăți și o să mă prezint la timp , dacă nu voi sări de pe casa republici la primul proces cînd va fi findcă mia luat în valoare de peste 180.000” și a semnat C….

Și ca să închei într-un mare fel, iată o notă semnată de inginerul șef Col… Citez: ”Rezerviștii care pînă la domiciliu au sub 100km și nu au duminici lucrate pe motiv că au plecat în învoire de sîmbătăt pînă luni dimineața, nu mai beneficiază de dreptul de permisie. Ceilalți beneficiază de 3 zile permisie (2 lucrătoare și o duminică).”

Prin urmare cei din Galați (230kmn) , Oradea 600km)și Sighetul Marmației (500km) au beneficiat de cele 3 zile de permisie, iar rezerviștii concentrați din Giurgiu (60km) și din Călugăreni (50km) au rămas pe loc!

(fragment)