Etichete

, , , , , , ,


Abundă știrile despre sumele pe care le vor scoate ”românii din buzunare” pentru plata facturilor la energie. Cifrele diferă de la știre la știre, și nu sunt mici. Îmbucurător e totuși că se presupune că sumele s-ar găsi bine-mersi în buzunarele românilor! Am urmărit cu mare atenție și îngrijorare avizele de plată, dar până acum nu mă pot plânge!

Adevărul e că m-am conformat atenționărilor repetate de a găsi furnizorul-distribuitorul de energie electrică agreat de consumatorul final, adică de noi. Având experiența plății online cu mult înainte de această invitație la schimbare, nu mi-a fost greu să închei un nou contract cu vechiul furnizor. A fost o acțiune de câteva minute, simplă ca bună ziua!

Ca să nu aveți surpriza unor sume astronomice la factura de energia electrică, pentru că în cursul anului plătiți ”paușal” degeaba aveți contor electric, acesta nefiind citit decât de două ori pe an, adică odată la șase luni. Dacă anul trecut ați avut consumul mai mic, ”paușalul” vi se va calcula după acel consum.

Dacă între timp v-ați mai cumpărat niște electrocasnice, un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat de mare putere, evident consumul va crește considerabil, dar facturile vă vor veni doar cu ”estimatul” de anul trecut. La regularizare însă veți face ochii cât cepele , văzând cât aveți de plată!

Cere un mic efort, dar merită. Trimiteți lunar citirea contorului la furnizorul cu care aveți contractul încheiat și astfel nu veți plăti decât exact cât ați consumat în 30 de zile!

Prețul energiei electrice – cu toată transparența – rămâne un mister. Dacă pe vremuri scria negru pe alb cât costă un kilowhat, acum e mai alambicat. Ba e lăsat chiar liber locul unde ar trebui să apară prețul unitar, valoarea unui kilowhat fără TVA. Nu detaliem acum, dar 195 de kwh m-a costat 144,95 lei luna trecută. Să vedem surpriza ce ne rezervă sfârșitul de septembrie!

Și să sperăm că lumina nu va deveni un lux!