În toiul orei de matematică -să zicem-când o victimă aleasă la întâmplare asuda la tablă, se auzeau bătăi în ușa clasei. Fără să aștepte vreun răspuns, au năvălit în clasă asistentele cu arsenalul de luptă. Celui de la tablă această vizită însemna colacul de salvare! Pentru cei mai sensibili…o aventură aproape la fel de stresantă precum aflarea celor două necunoscute din ecuația de pe tablă!

După un scurt schimb de replici între profu și asistenta șefă, toată clasa aștepta încolonată într-un murmur efervescent ca să-i vină rândul pe scaunul profesoral. Asta în cazul în care urma să fim vaccinați pe loc, în brațul stâng, ca de obicei.

Alteori nu venea decât un emisar, după schimbul de replici ni s-a ordonat să ne încolonăm, ca să ieșim pe vârful picioarelor și să ne îndreptăm spre cabinetul medical. Acolo ne luam porția de ”o sută de ace”. Parcă ne ștanța cu o mișcare precisă, dar fulgerătoare în pulpă.

Nu-mi amintesc să fi crâcnit careva că nu se vaccinează! În veselia generală povesteam de câte ori ne aminteam, care ce probleme a avut, l-a durut ori ba și ce comprese a pus pe locul înțepăturii.

Uneori ora de dirigenție a fost transformată în oră de educație sanitară. Igiena corporală, spălatul pe mâini, explicații inocente, fără a intra în detalii. O tovarășă a încercat odată să schițeze pe tablă ceva despre reproducere, perpetuarea speciei umane, nimic despre contraceptive și în general am rămas la teoria că barza aduce copiii. Nu știu care dintre noi era mai îmbujorată, tovarășa – bucurându-se că nu avem întrebări-sau noi.

Eram la vârsta la care băieții mai curajoși îți ascundeau eșarfa, cerându-ți un pupic drept răscumpărare. Cei care aveau acces la reviste interzise, ”Plaiul cu boi” (Play boy) și ascultau muzică rock, autointitulându-se Rockeri, nu aveau nevoie de tentativa de lecție sanitară! Mai mult gura era de ei, ce-i drept- dar știau că sânii nu sunt făcuți din batistă mototolită! Așa cum a încercat Irina să fie mai atractivă. Numai că unul din sâni n-a rezistat efortului de a șterge tabla, aterizând de sub sarafan direct pe podea!

Pudici din cale afară, evitam să discutăm subiectele tabu. Abia acum realizez că la orele de educație fizică periodic erau câteva fete ”bolnave” care stăteau pe băncuțe, fiind scutite de efort. Și nu aveau semne de răceală niciuna! Au fost câteva expresii simple, denumiri de obiecte de folosință lunară, se găseau mai greu și nu erau la îndemâna oricui. De aici și misterul ce plutea în jurul celor două litere.

Într-o zi, o minte iluminată din minister a ghicit că pentru dezvoltarea noastră sănătoasă e bine ca băieții și fetele care am fost în aceeași clasă de 5 sau chiar de opt ani, musai să fim separați! Și s-a făcut separarea elevilor după gen…și număr!

-va continua , sau nu-