Etichete

, , , , ,


Citind titlul, concetățenii mei m-ar întreba: care bulevard?Acum sunt câteva, nu prea multe nici acum, dar pe atunci era unul singur. Cel mai frumos loc de promenadă din oraș.

Dacă urcai dealul pe lângă zidul cetății medievale, la dreapta începea o alee împrejmuită de copaci bătrâni, cu crengile atât de îmbârligate încât coroana lor alcătuia un tunel ce lega două străzi. Primăvara tunelul începea să se îmbrace în culori pastelate. Toată vara te îmbia apoi cu umbra ei de verde aprins, ca odată cu primele zile ale toamnei să se transforme într-un culoar galben auriu.

Nu știu de unde erau atâtea frunze? Pe alee călcam pe un covor gros de frunze ruginii, iar deasupra capului aveam un acoperiș de frunze galbene. Razele soarelui se strecurau printre crengile copacilor. În aer plutea uin miros de castane coapte. Pe alee se plimbau perechi-perechi mâncând castane prăjite din cornete meșteșugite din foi rupte fără milă din manuale vechi de școală.

Pe băncile de sub copaci îndrăgostiții își promiteau credință veșnică. Niște vrăbii se certau pe firimiturile de cornuri aruncate pe jos de câte o bunicuță, privind visătoare spre perechile de îndrăgostiți fără să-i scape din ochi nici pe nepoții care se dădeau în leagăn. Din turnul bisericii din Cetate se auzea dangătul de clopot, cu regularitate, în fiecare zi, la aceeași oră.

În zilele de sărbătoare terasa din fața restaurantului era plină, unii stăteau în picioare, la intrare, așteptând să se elibereze o masă. Toamna la intrare se puneau niște împletituri de verdeață cu struguri, un gărduleț cu însemnele toamnei. Muzica live, must, pastramă, fleică, mici și bere…Copiii se delectau cu vată de zahăr…

La cofetăria din capătul de sus al bulevardului, într-o încăpere nu mai mare decât două camere de apartament se găseau niște prăjituri nemaipomenite! Cu puțin efort parcă simt și acum gustul lor, nu doar că le văd cu ochii minții! Capriciu de femeie: multă spumă roz între două felii de foietaj, felii Carpați cu cremă de ciocolată, Ischler cu nucă, tortul Doboș acoperit cu zahăr ars, minunatele felii Diplomat, apetisanta Indiana din pișcot cu frișcă și capacul cu glazură de ciocolată…

Și să nu uităm de Melba! În cupă de înghețată peste o lingură de dulceață, două globuri de înghețată, felii de piersică din compot, frișcă și sirop de ciocolată turnată peste toată compoziția și o limbă de pisică înfiptă cu grijă în mijlocul creației.

(-va urma sau nu-)