Etichete

, , , , , , ,


Să ne aducem aminte de atenționările de la începutul anului trecut. Ni se spunea pe toate căile de comunicare că urmează liberalizarea prețului la energia electrică și cei care nu-și vor alege un furnizor cu care să încheie un nou contract vor avea de plătit facturi uriașe.

Nu au lipsit voluntarii care au simulat diferite variante de la furnizori, în căutarea celei mai bune oferte.

Am ales furnizorul vechi pentru noua variantă și părea că am ales bine. Am semnat online un contract cu data de 31 martie 2021. Valabil cel puțin un an.

Exprimarea lasă de dorit în orice domeniu. Nici Electrica nu face excepție.

Limbajul de pe facturile de la Electrica e cel puțin alambicat. Am înțeles totuși că tariful din contract va fi schimbat de la 1 ianuarie 2022, conform unor ordine, șapte la număr, emise în cursul anului trecut de către ANRE.

”prețul de contract se va modifica cu o valoare egală cu suma variațiilor tarifului specific aplicabil zonei de distribuție din rețelele electrice din care este alimentat locul dumneavoastră de consum si variațiilor tarifelor de transport și pentru serviciul de sistem”. Dar, dacă vor fi neînțelegeri, acestea se vor soluționa conform prevederilor altor ordine ANRE din…2013. (Ce a vrut să zică autorul?!)

Următorul anunț ciudat se referă la penalizări aplicate în caz de neplată în termenul stabilit.

Neachitarea facturii in termen de 30 de zile de la data scadenței (…) începând cu prima zi după
data scadenței facturii și până la data achitării acesteia” se percep penalizări și urmează intreruperea alimentării cu energie electrică, după 40 de zile de la data scadenței.

Nu intenționez să-mi obțin doctoratul din Factura de energie electrică, de aceea aș vrea să mi se spună simplu cât costă 1kwh de energie electrică? Fără să fiu amețită de diferite denumiri, contribuții, accize!

Să pot calcula de la o lună la alta, dacă am consumat 300 de kwh să știu cât mă costă, făcând o simplă înmulțire cu tariful afișat la vedere. Să conțină și TVA -ul, ca să nu avem discuții.

Dar…Nu!

Facturile au venit lunar, fără probleme până la începutul lui septembrie. După această dată furnizorul a intrat în silentio stampa. Am continuat să transmit indexul la fiecare început de lună, fără a primi aviz de plată.

Ca să nu vă plictisesc, scurtez. Au venit în cele din urmă două facturi, septembrie-octombrie și noiembrie-decembrie, la câteva zile distanță. Au fost stornate. Apoi au urmat o altă pauză și alte două facturi.

Pe 20 februarie (cu data emiterii 31 ianuarie) factura pe decembrie, la o distanță de două zile o altă factură, emisă pe 20 februarie, pentru ianuarie.

Aceste două facturi includ mici reduceri potrivit OUG 118/2021, dar și tarif nou de la 1 ianuarie 1,12495//kwh. fără TVA, în creștere de la 0,53830/kwh fără TVA. Factura-i scadentă la două zile după trimiterea indexului pe luna martie!

Sportivitatea ar presupune să plătim și noi peste două luni, după ce ne-am lăsa rugați, întrebați prin mesaje, prin scrisori și le-am transmite să stea liniștiți că urmează să primească banii. Că situația-i sub control! Așa cum au făcut ei!