Etichete

, , ,


Legenda spune că recenzarea se poate face în cel mult 30 de minute. Așa o fi. Cel care se autorecenzează e recompensat cu o zi liberă de la locul de muncă. Pentru că lucrează din greu în cele 30 de minute – gratis? De câte ori 30 de minute!? Ca să nu vorbim în necunoștință de cauză, ia să vedem ce presupune autorecenzarea?

Pentru autorecenzare, se parcurg patru pași.

Pasul 1: Intrăm pe pagina http://www.recensamantromania.ro

Căutăm butonul portocaliu în partea de sus a paginii „PLATFORMĂ AUTORECENZARE”; apăsăm butonul portocaliu și se deschide pagina cu formularul de preînregistrare și citim explicațiile, apoi completăm datele în formular, astfel:

Secţiunea 1

Informaţii despre persoana de referință: CNP-ul şi adresa de email ( aici va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ și link-urile către chestionarele celorlalţi membri ai gospodăriei)

Secţiunea 2

Locul de reşedinţă obişnuită

Mai pe românește cred că vor să afle unde dormim în mod obișnuit. La întrebarea locul „Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală ?” adică locuim într-o casă familială sau la comun. Avem 2 variante.

Varianta DA: − pe adresa locuinței scriem Tot aici, și numărul de gospodării din locuință.

Varianta NU: − adică locuim în cămine studențești, internate școlare, dormitoare comune pentru muncitori, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, instituții rezidențiale pentru protecția copilului, mânăstiri, hoteluri, spitale, cămine-spital, sanatorii de boli incurabile, centre de urgență sau adăposturi de noapte, centre de refugiaţi, centre pentru migranți etc. ; − selectați tipul spațiului de colectiv și, alături, denumirea acestuia.

Secțiunea 3

Membrii gospodăriei

Persoana de referință introduce datele tuturor membrilor gospodăriei prin apăsarea butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”: cu CNP-ul și adresa de email, dacă posedă una proprie (pentru a primi propriul chestionar de recensământ).

Pentru cetățenii străini care nu au CNP veți completa câmpurile cu Data nașterii și Sexul; deasupra sistemul va genera un cod temporar de 13 cifre, îl veți utiliza la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare. De asemenea, se completează adresa de email, dacă posedă una proprie.

Secţiunea 4

Locuinţe secundare neocupate

În perioada 16 mai-17 iulie 2022 recenzorii vor merge la domiciliul celor care nu s-au autorecenzat. Dacă aveți alte locuințe NELOCUITE completați acum adresa lor, ca să nu fiți nevoiți să vă prezentați ulterior pentru recenzia lor. Chestionarul despre locuințele goale va veni pe adresa de email a persoanei de referință și se referă doar la locuință și clădirea în care se află.

După completarea tuturor acestor informaţii, apăsați butonul codului re-Captcha „Nu sunt robot” și apoi butonul „Trimiteți fomularul”.

De obicei durează 7-10 zile până când veți primi pe email linkul cu chestionarul marcat albastru

Persoana de referință priomește un chestionar ce cuprinde „Secțiunea pentru recenzarea locuinței” și „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”. Ceilalți din gospodărie primesc doar chestionarul despre recenzarea persoanei.

Înainte de a începe completarea răspunsurilor în chestionarul de recensământ, să reținem următoarele:

  • Toate secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, ceea ce înseamnă este gol;
  • Pe măsură ce completați răspunsurile devine verde;
  • În cazul unui răspuns eronat, va apare un mesaj în culoare roșie, corectați și mergeți mai departe.
  • La unele întrebări pot să apară atenționări, marcate în culoarea portocaliu, citiți mesajul atenționării și, dacă este cazul, corectați răspunsul/răspunsurile eronate.

Pare simplu. Nu se cere text, nicio compunere. Unde se potrivește puneți cifre, în alte locuri se bifează varianta corectă la întrebări. Puteți folosi laptop, PC, tabletă, smartphone pentru completarea chestionarului.

Pasul 2: chestionarul de autorecenzare:

Chestionarul de autorecenzare se deschide cu o copertă, în partea stângă găsiți un meniu, cu ajutorul căruia veţi putea naviga printre secţiunile chestionarului.

Copertă – Aici veţi găsi informaţii utile despre Confidenţialitatea datelor, despre momentul de referinţă al recensământului, precum şi datele completate la preînregistrare. În această secţiune trebuie apăsat butonul „Înregistrare ora curentă”, iar din acel moment puteţi trece la completarea propriu-zisă a chestionarului.

Secţiune pentru recenzarea locuinţei – această secţiune va fi completată de capul gospodăriei şi conţine întrebări legate de: – componenţa gospodăriei – lista membrilor gospodăriei – informaţii despre membrii gospodăriei – informaţii despre locuinţă. Secţiune pentru recenzarea persoanei – această secţiune va fi completată atât de capul gospodăriei, cât şi de ceilalți membri ai gospodăriei indicaţi la preînregistrare. Fiecare membru al gospodăriei va fi primi propriul chestionar.

Finalizat – zona în care se face o scurtă statistică a întrebărilor la care s-a răspuns şi de unde se trimite chestionarul către baza de date a recensământului. Înainte de a finaliza procesul de autorecenzare prin transmiterea formularului către baza de date a recensământului veţi putea vedea o statistică referitoare la „Starea întrebărilor”: la câte întrebări aţi răspuns, câte sunt fără răspuns şi la câte întrebări aţi răspuns greşit. În acest ultim caz veţi avea la dispoziţie linkuri directe către întrebările cu răspuns greşit și va trebui să le corectați.

Dacă în timpul completării chestionarului de recensământ se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat.

Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare. Totuşi, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea.

 După ce ați răspuns, verificați „Starea întrebărilor„, și transmiteți chestionarul prin apăsarea butonului Finalizat.

În zona superioară a chestionarului, în partea dreaptă, aveţi posibilitatea să modificaţi limba în care completaţi chestionarul. Acesta este disponibil, pe lângă limba română, în limba engleză şi în limbile minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul României.

Pasul 3: verificarea autorecenzării

După ce aţi trimis chestionarul către baza de date a recensământului puteţi verifica dacă v-aţi autorecenzat corect accesând secţiunea „VERIFICAREA AUTORECENZĂRII” din siteul http://www.recensamantromania.ro.

Pasul 4: Dovada

Aici veţi introduce CNP-ul şi vi se va genera automat ”DOVADA AUTORECENZĂRII”.

În cazul în care nu aţi completat corect chestionarul de recensământ, veţi primi un mesaj de eroare şi trebuie să reluaţi procesul de autorecenzare de la început.

Acestea fiind zise, urmează practica. Teoria-i teorie, practica să nu ne omoare și revin ca să vă raportez!

Sursa:

Institutul Naţional de Statistică Unitatea de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 www.recensamantromania.ro

http://www.recensamantromania.ro Institutul Naţional de Statistică, B-dul. Libertăţii nr. 16, Sector 5, Bucureşti, cod 05070  Telefon: 0372317224

email: rpl2021@insse.ro comunicare@insse.ro