1. raid_aerian_suaPREALARMĂ AERIANĂ (DEZASTRE) – semnalul se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele. Prealarmează populaţia despre posibilitatea producerii loviturilor aeriene, iminenţa producerii unor dezastre naturale, tehnologice sau biologice.
  2. ALARMĂ AERIANĂ – se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele. Previne populaţia despre apariţia pericolului imediat de lovire din aer a obiectivului (localităţii).
  3. ALARMĂ LA DEZASTRE – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele. Previne populaţia asupra pericolului despre iminenţa producerii sau producerea unor dezastre naturale, tehnologice sau biologice.
  4. ÎNCETAREA ALARMEI – se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.Înştiinţează populaţia despre trecerea pericolului şi posibilitatea reluării normale a activităţilor.

Sunt sigură că populaţia habar nu are de aceste sunete. Mai în glumă , mai în serios le taxează scurt: din moment ce le auzim, nu e combinatul. Şi dacă n-a păţit combinatul n-o fi nimic chiar atât de grav! Altfel spus se face o simulare, dar numai pentru responsabilii de situaţii de urgenţă.Că ei ar trebui să coordoneze populaţia, asta e o altă poveste!

E  sursa de bâlbâială, e efectul lui Las’că mere şi aşa!Dacă nu explică nimeni despre ce e vorba, de la un exerciţiu la altul, populaţia sigur nu ţine minte ce înseamnă chiar dacă le-au mai auzit cândva! Pentru că responsabilii au crezut că e bine să extindă pe tot parcursul anului cele 4 sunete de sirenă, ca să semnalizeze posibilitatea producerii unor situaţii de urgenţă: fie naturale, biologice sau tehnologice: adică alarmă aeriană,  alarmă la dezastre şi ultima sirenă ce anunţă încetarea alarmei, trecerea pericolului. Cel puţin aşa stă scris pe pagina oficială ISU Mureş. Alarma 1 e de atenţionare de orice fel de pericol, alarma 2 e atac aerian, alarma 3 e în caz de dezastru, iar 4 a trecut pericolul!

(Va urma)