Am nimerit la un taxi de la o firmă nouă pentru mine. Eu cu mască, taximetristul fără. Geamuri deschise, căldură mare, ruta bine aleasă fără să mă consulte. Până aici, ok. Singurul lucru deranjant, vocea prăpăstioasă a unei crainice la radio. Mască am pe față, dar urechile mi-s la datorie, așa că după un timp, mă aud vorbind:

”Vorbește baloane!”-arătând cu capul spre aparatul de radio.

Părea că n-a înțeles din prima, i-am repetat, apoi a oprit aparatul instantaneu și a continuat:

”Mda. Așa a fost. Are dreptate. Acum depinde care cum a trăit…” Și mi-a explicat cu lux de amănunte, enervându-se singur , treptat și până la culme după care fără niciun avertsiment a trecut la câteva urări de sănătate la adresa comuniștilor și PSD-iștilor!

L-am lăsat să se descarce, fără șansa de a-l contrazice cu masca pe figură, apoi într-un moment de respiro i-am zis repede: nu se lua curentul decât până să înceapă telejurnalul de seară, ca să putem urmări vizitele oficiale și cuvântările conducătorului suprem…Asta să cred eu! Că nu se lua peste tot la fel, de pildă vizavi cu casa lor locuiau doi securiști și acolo nu se întrerupea curentul în veci! Numai pe partea lor!

Mi-a ținut o lecție de istorie. Cum a fost în anii 30, când România era pe picior de egalitate cu țări ca Italia, Franța…și dă-i și luptă!

Avea părul alb, dar nu cred că știa el cum era în anii 30.

Am apucat să-l liniștesc că n-am fost comunistă și nu sunt nici PSD-istă, iar comuniști au fost și sunt încă și pe la italieni ( Banderra rossa triumfera). ”Bine, bine, dar ăia-s altfel,” mi-a pus punct explicațiilor mele continuând cu realizările obținute cu ajutorul minții, nu din muncă, pentru că, cine muncește nu are timp să câștige!

N-am intrat în amănunte, nu știu cum ”câștiga el atâția bani cât nu va mai câștiga în veci!”, dar nici nu mai contează, din moment ce e realizat, și el și familia, inclusiv câinele o duce bine. Cu asta am ajuns la destinație așa că, lecția de istorie s-a terminat brusc, așa cum a început!

I-aș fi spus totuși, dacă nu spunem adevărul despre vechiul regim, tot mai distorisonat va ajunge în manualele școlare! Tinerii nu au de unde să afle ce a fost înainte de 89 decât povestit de cei care au trăit acele vremuri. Trebuie spus și ce a fost rău și ce a fost bun. În atâtea feluri poate fi spus adevărul fără să-l spunem în întregime, dar să-l falsificăm? Cui folosește?!

Cui folosește să pictezi dracul mai negru decât a fost sau decât se arată acum?