Etichete

, , ,


lTata avea o vorbă. Omul de aceea are gură ca să întrebe….Ascultătoare fiind, am întrebat, am analizat.

De pildă, am înțeles că virusache e mic-mic-mic, dar șemecher și periculos!

N-am prea înțeles ce anotimp preferă, dar se zvonea ba că frigul, ba căldura are să-l omoare.

Apoi a fentat și frigul și căldura! mare șmecher!

Mințile iluminate s-au adunat și au decretat că virusache e nu e nimic mai mult decât o simplă răceală. Apoi au venit alții, de primii nu s-a mai auzit nimic, dar ni s-a explicat, că nu-i de glumă. De asta chiar se moare!

Așa că ne-au prezentat apa caldă și săpunul. Am repetat și imnul național cu această ocazie, căci un spălat regulamentar pe mâini durează exact 20 de secunde, adică atât cât să intonezi prima strofă…

Au apărut substanțele dezinfectante care omoară 99,9% dintre microbi, dar și pe virusul cel nou pe care ni l-au desenat ca fiind o mingiucă cu ventuze multe.

Gospodinele spălau cu sfințenie totul prin casă: de la clanța ușii, până la preș, inclusiv marfa cumpărată.

La televizor vedeam periodic figuri serioase, pline de importanța momentului, care ne explicau cum să ne apărăm de noul virus.

Acesta fiind atât de mic, putea fi întâlnit peste tot, deși nu se vedea. Mai ales seara. De fapt circula toată noaptea. Mergea pe la malluri, pe la cluburi, pe la supermarketuri, pe la teatre și cinematografe…Nu ocolea nici casele de bătrâni. De fapt, chiar de acolo își alegea primele victime.

Barosanii nu aveau treabă. Cu trabucul în mână, la un pahar de băutură selectă, adunați frumos într-un birou, râdeau de virusul care era oprit la ușă!

Plebea în schimb stătea ca prostu cu ochii pe ceas, ca să nu fie surprins pe stradă în afara orelor de circulație liberă! Dacă nu aveai țidulă completată pe propria răspundere, sau ucazul semnat de patron, puteai fi amendat chiar venind sau mergând la lucru!

Virusul nu alege! Așa se spunea, dar cred că mai mofturos decât ăsta micu, nu prea găseai! Mai întâi a dat iama printre seniori, aia săracii speriați, picau ca muștele. A trecut pe la cei de vârsta mijlocie, zburând din floare în floare. Dacă la început doar cei care au fost pe afară sau care au fost vizitați de străini erau suspectați de boală, după un timp nu mai conta povestea: ai tușit? Ai febră? Îți curge nasul?Nu simți mirosul de usturoi? La izolare cu tine! În carantină.

Până și gripa de sezon a dispărut de frica lui virusache! Nu găseai un gripat nici cu lumânarea ziua-n amiaza mare! Nici n-a mai scuipat nimeni pe stradă! Asta da lecție de civilizație!

Virusache a anulat Carnavalul de la Veneția, dar a ridicat masca la rang înalt! O mască era mai frumoasă și mai de ”firmă” decât cealaltă în funcție de situația socială. Purtătorii măștilor în schimb păstrau …distanța socială!

În cei doi ani de pandemie au perindat o duzină de figuri pe la posturile principale de televiziune. Dentiști, psihologi, anesteziști, brancardieri, cu toții fiind mari specialiști în microbiologie și mai ales virusologie. Chiar dacă ei nu prea aveau, pe noi ne îndemnau să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța. Asta înseamnă grija față de semeni! Apreciez!

Medicamente nu prea aveam, dar a rămas memorabilă ziua în care cu onoruri militare – sau doar sub pază militară, nu mai știu exact- a ajuns vaccinul în țară! Un vaccin minune, transportat cu mare grijă, păstrat în condiții speciale, la temperaturi scăzute, ceva fenomenal! Unii s-au vaccinat chiar în afara rândului, de teamă să nu rămână fără. Alții nu s-au mai vaccinat deloc, ba erau și din cei care s-au vaccinat contra cost la…chiuvetă.

Văzând una ca asta, virusache a suflat goarna și și-a strâns rudele denumite după literele alfabetului grecesc. Noile transporturi de vaccin nu s-au mai bucurat de aceeași mare sărbătoare ca primul transport. Unele doze au fost duse dintr-un loc în altul în cutie de pizza și doze enorme au fost donate altor popoare, în semn de generozitate!

Iubitorii de statistici acum aveau o nouă bucurie. Pe lângă numărul celor confirmați, internați, externați, decedați sau vindecați, acum aveau statistici și cu vaccinați, odată, de două ori, de trei ori…cu sau fără efecte adverse!

Perversul de virusache , săturat de seniori, a încercat să atace copiii. Norocul copiilor că virusache nu mai știa unde să-i caute: la creșă sau la grădiniță erau prea mici, la clasele primare mai treacă meargă, dar la ciclul doi unele clase erau online, altele erau fizic la școală, la liceu la fel, la facultăți nu mai vorbesc. Nu se mai descurca, bietul de el!

Colac peste pupăză, la un moment dat a aflat de la televizor că pandemia a fost învinsă! Asta da lovitură sub centură, tocmai când era pregătit să-și ia revanșa, după ce i-a scăpat o sală plină cu 5 mii de personaje, deschise la infectare!

Ca să nu facă vreo nefăcută, l- au lăsat să evolueze un pic cu varianta cea mai ușoară, numai că a venit războiul și l-au trimis la plimbare fără preaviz!

Și m-am întrebat:

Ce fel de boală contagioasă trece de la sine?Cum e posibil ca un pacient să fie asimptomatic, dar bolnav, altul să aibă semnele bolii, dar să nu fie confirmat prin testul respectiv?