Etichete

, , ,


Ieri, a fost Ziua Pompierilor. Nu am observat să le fi organizat mare tam-tam, dar e posibil să greșesc. Mă gândesc că s-a ținut cont de evenimentele, concursurile, avansările petrecute săptămâna trecută, așa că exact pe 13 septembrie le-a mai scăzut entuziasmul.

13 septembrie îmi amintește de Calea 13 septembrie pe care treceau tancuri, TAB-uri, huruind , emanând miros de carburanți arși, deasupra lor strălucind trasoarele, acele dungulițe roșiatice, ce se vedeau pe cerul nopții de decembrie și fără să le admir prea mult, am aplicat una dintre lecțiile învățate din filmele de război: geamurile se camuflează! Cu o pătură roșie, cu pătrețele mari cu chenarele albe!

13 septembrie? Bulevardul. Spațios, cu blocuri noi, cu magazine elegante. Într-una din vitrine erau expuse haine de blană cum numai în filme (iarăși filme) mai vezi!

Pe un alt bloc, unde avea apartament un fotbalist vestit, se vedea de la distanță, un imens ”lighean” -de fapt o antenă parabolică cum nu prea aveau mulți în capitală.

Tot pe bulevardul 13 septembrie era o cofetărie unde am stat la rând ca să cumpăr niște amandine bune, cum n-am mai mâncat de atunci.

– Câte vă dau? m-a întrebat repezită vânzătoarea (toată lumea era grăbită, nu te lăsau să te gândești.)

-Ziceți! -ți se adresa și dacă tu dormeai pe tine, ți-ai pierdut rândul.

-Zece la pachet și una aici, în mână!- că salivam deja de poftă!

I-am întrerupt pe moment agitația mecanică, părea că procesează apoi a repetat de parcă n-ar fi auzit bine:

-Zece la pachet?!

Peste câteva luni, când am mai trecut pe acolo, n-am mai putut sta ca oamenii la masă! Juniorul nou-născut, de data asta așezat în cărucior, atât de vehement protesta că a trebuit să ies cu el la plimbare, pe bulevardul 13 septembrie! Sigur nu i-a mai fost poftă de amandine!