Etichete

, , , , , , , ,


Azi, 25 octombrie sunt sărbătorite cele trei Forțe-Terestră, Aeriană și Navală-ale Armatei Române. Ieri, ministrul Apărării și-a dat demisia! La graniță se cronicizează operațiunile speciale ruso-ucrainene. Divizia101 aeropurtată a SUA se antrenează la baza militară ”Mihail Kogălniceanu”…la poarta estică NATO.

Țară, țară vrem ostași! Jocul copilăriei noastre.

Pe vremea când orice rău, război, accidente, proteste, toate se întâmplau departe de țară. Atât de departe încât mi se păreau incredibile, la noi era liniște și pace. Cel puțin aparent. Joaca de – a hoții și vardiștii sau de-a soldații nu era nimic mai mult decât distracție.

Toți copiii priveam cu admirație soldații când treceau pe strada noastră cântând ”Avem o țară, o datorie” sau bătând pasul de defilare. Uneori trecea și tancul, lăsând urme ciudate pe asfalt. Periodic auzeai că încep recrutările. În zona Cetății se strângeau părinții îngrijorați care așteptau vești de la băieții chemați sub drapel. Aceștia se țineau mândri, cu valizele de lemn în mână, unii gata tunși, pentru că auziseră că în armată oricum îi vor tunde la zero.

Se întâmpla ca unii dintre ei să fie refuzați la controlul medical. ”Armata te face bărbat” circula o vorbă prin opinia publică, astfel că unii refuzați cu greu își stăpâneau lacrimile. Spre deosebire de alții, cărora prea puțin le păsa de părerea altora și erau în stare de orice – părinții, desigur, nu ei – ca să-i scape de stagiul militar.

Legenda urbană povestea despre ”atrocitățile” la care erau supuși bieții copilași. Luați de lângă fusta mamei, erau învățați să respecte un program strict, de dimineață până seara. Să execute ordinul. Să -și întrețină echipamentul, să coase un nasture, să-și spele și să – și calce ținuta.

Batjocura-pentru că a existat și asta, intra în pregătirea personală. Să speli cimentul cu periuța de dinți, să faci conducere de noapte cu valiza din dotare, târâș pe sub pat…să aduci o găleată de curent, câte și mai câte! Oricât de revoltătoare ar fi fost la vremea respectivă, toate întâmplările trăite numărând AMR-ul, au fost povestite cu haz, după ani și ani.

Serviciul militar obligatoriu în România a fost suspendat din 2007.

Revenind în zilele noastre: Premierul României, general în rezervă Nicolae Ciucă a preluat interimatul la Ministerul Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu.

”Drum bun, drum bun, toba bate, drum bun, bravi români…”