Commedia dell’arte sau Ședința de Consiliu local


Erika-Marginean-440x480.jpg

 

Programate la o oră când târgumureșenii se pregătesc să meargă, ori n-au venit încă de la serviciu, ședințele de Consiliu local pot fi urmărite în transmisiune directă pe pagina de socializare. Cei care scapă această oportunitate, pot vedea  înregistrările, ca să fie la curent cu ce se mai întâmplă în sala 45 din Primăria urbei.

Ordinea de zi poate fi consultată pe site-ul Municipiului Tîrgu Mureș, un fel de pomelnic, mai lung, dacă vorbim de o ședință ordinară, și mai scurt, precum cea din 13 octombrie, dacă e o ședință extraordinară.

Proiectul de hotărâre adoptat la această ședință extraordinară  cu un  singur punct pe ordinea de zi are un titlu mai lung decât a fost durata întregii ședințe!  Iată: „1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului local nr. 269 din 28.09.2017 privind înființarea de către Municipiul Tîrgu Mureș, în calitate de membru fondator, a Grupului de Acțiune Locală Municipiul Tîrgu Mureș, responsabil de implementarea Strategiei de dezvoltare locală elaborată în contextul Ghidului Specific privind depunerea și selecția Strategiilor de Dezvoltare Locală Etapa a II-a a mecanismului Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC)”.

Omul de rând ce înțelege din asta? Proiectul detaliat se află în mapa consilierilor, presupunem că l-au studiat, pentru că de votat, l-au votat în unanimitate, toți cei prezenți:  adică 19 consilieri locali.

Ia să  încercăm să traducem titlul, ca să priceapă și nea Georgică și tanti Mărioara, ce au votat stimabilii în cor. Municipiul Tîrgu Mureș e membru fondator al unui Grup de Acțiune Locală, care răspunde de punerea în practică a unei Strategii de dezvoltare …cum altfel decât locală, care strategie este gândită pe baza unui Ghid specific pentru depunerea și selecția … Strategiilor de Dezvoltare Locală. Selecția înseamnă etapa a II-a  dintr-un mecanism de Dezvoltare Locală care se află plasată sub Responsabilitatea Comunității. Ca să fie mai ușor de ingerat are și o prescurtare: DLRC.

Cu alte cuvinte comunitatea răspunde de mecanismul de dezvoltare locală care selectează o strategie elaborată pe baza unui ghid specific.  V-am băgat și mai mult în ceață? Vorba poetului: „E ușor a scrie versuri  /Când nimic nu ai a spune, /Înșirând cuvinte goale /Ce din coadă au să sune”. Versuri sau strategii de dezvoltare, tot un drac.

M-am legat de titlul acesta bombastic, ca să nu mă refer la momentele absolut incredibile de schimb de replici din ultima parte a ședinței, când în sală n-au mai rămas poate nici un sfert dintre consilieri. Replica pe un ton ridicat „Mințiți cu nerușinare” venită dintr-un capăt de sală este urmată de strigătul disperat bilingv, al unui consilier din celălalt capăt de sală. Conducătorul ședinței explică de ce nu îi mai poate da cuvântul consilierului, după care cade cortina peste un ultim strigăt în sala aproape goală: „aș vrea  să iau cuvântul și în limba mea maternă!”.

Ar fi ca la teatru, dacă nu ar fi vorba de banii comunității, de dezvoltarea orașului, de soarta târgumureșenilor!

(publicat în Punctul 652)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.