A fost o vreme când întregul cartier era verde de atâta ”armată”. Dimineața, ”apv-iștii” plecau grăbiți spre cazărmile din oraș, seara se întorceau ca în caz de alarmă să plece din nou la orele mici din noapte. Întrebați orice cetățean care a făcut armata, să vedeți ce părere are despre știrea cu mascatul care a dezarmat santinela!

Vai de țărișoara asta dacă nici armata nu mai e ce a fost!

Detectivul din mine inclină să creadă că santinela nu avea cum să nu observe atacatorul! La ora 20,15 nu putea să-i fie somn, ( doar dacă nu a venit cumva din permisie și a gustat ceva). Sârma ghimpată nu se poate tăia atât de silențios încât să nu scoată un pâs măcar, deci ar fi trebuit să audă militarul din post! (Doar dacă nu avea cumva căști santinela!)

Atacatorul a sărit gardul-aterizând ca un fulg, din moment ce santinela nu l-a simțit, și a reușit să-l surprindă. Potrivit comunicatului ministerului apărării, acesta a opus rezistență, dar atacatorul l-a deposedat de armă și de muniție!

Santinela care păzește porțiunea de cazarmă, are o armă, ca să nu lase pe nimeni să se apropie. ”Stai că trag!”- striga și dacă cel somat nu știa parola, ar fi tras în aer, dând astfel alarma…

Așa am văzut în filme. Tot în filme am mai văzut că santinela ar fi putut fi plătit de cineva cu bani grei ca să nu fie atent, să se lase bătut, deposedat de armă și muniție.

Atacatorul cu masca pe figură, cu arma și muniție pe lângă cuțitul miraculos, a făcut cale întoarsă-tot pe unde a venit, făcându-se nevăzut în noapte!

În realitate, atacatorul mascat e liber. E cel mai căutat mascat la ora actuală. Și e căutat cu mult profesionalism. Polițiști cu veste antiglonț opresc toate mașinile și le verifică portbagajul în căutarea mascatului și a armei furate. La știri se anunță periodic pe care șosea se fac filtre. Chiar și la sute de kilometri de locul faptei.

Mascatul poate fi oriunde și nicăieri. Aș vrea să cred că nu a fost nimeni din afara cazărmii. Că a fost un coleg, un militar care a vrut să demaște punctele sensibile ale unei cazărmi aflate la mică distanță de frontul din est!

Asta tot în filme am văzut! Realitatea bate filmul. Așa că aștept știrile care ne vor anunța că operațiunea Mamaia s-a încheiat cu succes.