Etichete

, , , , ,


Obișnuiesc să ascult ”Gândurile lui Cristoiu”, postări interesante pe you tube. Sunt abonată, așa că nu pierd nicio postare, chiar dacă nu le ascult chiar în ordinea apariției lor, adesea fiind la ore destul de mici.

Azi de exemplu, la propunerea domnului Ion Cristoiu am căutat pe raft ”Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Traducere foarte bună, ediția 2001, Editura Humanitas.

Ca să vă fac poftă de lectură, sau recitire, vă amintesc de un fragment semnalat și de Marele Jack (așa îi spune Marius Tucă, enciclopediei umblătoare, Ion Cristoiu).

(Povestesc, că nu-mi place să copiez!) Primăvară. Căldură mare. Într-un parc din Moscova, la umbra unor tei, doi scriitori se opresc la un chioșc. Potrivit firmei, acolo s-ar găsi ”Bere și ape minerale”.

Unul dintre ei cere politicos apă minerală.

”N-avem apă minerală”- îi răspunde vânzătoarea iritată.

Mai încearcă: ”Bere aveți?”

O să-mi aducă seara, răspunde femeia.

Epuizând variantele produselor anunțate de firmă, scriitorul întreabă ce are dacă nu are nici apă, nici bere. Răspuns: sirop de caise, dar e cald, recunoaște vânzătoarea.

Însetați, oamenii acceptă, numai că nu o imploră: ”Dați-ne! Dați-ne vă rog!”

Cei doi literați beau câte un pahar de sirop de caise cu multă spumă galbenă și miros de frizerie apoi sughită regulamentar.

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine tare m-a distrat descrierea. Printr-o scenă banală Bulgakov a schițat o întreagă perioadă ce semăna izbitor și cu regimul trecut de la noi.

Atât pentru gustare.

Numai bine!

PS

Mihail Bulgakov romancier, nuvelist și dramaturg rus, (1891-1940)