Etichete

, , , , , , , ,


Un alt document îngălbenit de vreme- are legătură cu un articol publicat în același ziar, Lupta CFR.

Este vorba de Canalul Dunărea-Marea Neagră. Lucrările la Canal au fost începute în mai 1949. Scopul era asigurarea celui mai ieftin și scurt transport pe apă spre Marea Neagră. Lucrările ambițioase erau și costisitoare, astfel că în anul următor s-a trecut la folosirea deținuților politici la lucrările de la Canal.

Au fost aleși ”condamnaţii pentru port ilegal de armă şi pentru trecere frauduloasă de frontieră, cu pedepse până la 12 ani, condamnaţii cu pedepse până la 10 ani, pentru infracţiuni politice ca uneltiri împotriva ordinii sociale”, potrivit monitorfg.ro.

,,Arestările acestor deţinuţi se făceau după nevoi şi, în general, pentru nevoile necesare construcţiei Canalului Dunăre-Marea Neagră. Dacă la Canal trebuiau 5000 de oameni, tovarăşul Gheorghe Hossu, directorul general al Canalului, dădea telefon tovarăşului Teohari Georgescu, ministrul de Interne, şi apoi intra în funcţiune aparatul colonelului Dulgheru Mişu, şeful Direcţiei Anchete a Securităţii care împărţea sarcinile, stabilind ce număr de deţinuţi să aducă fiecare regiune. Arestările se făceau după nevoile Canalului şi nu după vina anumitor elemente duşmănoase“ se arată în declaraţia din 16 martie 1968 a col. Ilie Bădică, directorul Unităţilor de Muncă în perioada 1950-1953, citat de același monitorfg.ro

În noiembrie 1952, numărul deținuților a ajuns la 82,5% din totalul muncitorilor de la Canal. Tot din acea perioadă e un ”ordin de serviciu” ce permitea intrarea șefului de tren pe Șantierul de Escavații Nazarcea cu trenul ce transporta deținuții la muncă.

”Prezentul ordin de serviciu se eliberează pentru a-i servi la legitimarea față de pază, prezentând odată cu acest ordin și o legitimație cu fotografie 132757 N.V.19752! Semnat de Șeful Șantierului 78 ing. șef Rotaru Sorin, Comandant Colonie IME , Comandant Pază IME cpt. …(indescifrabile), Șef Grupă Cadre Învățământ Țăranu Nicolae.

Un alt document din acea perioadă ( octombrie 1952) conține răspunsul dat de șeful sectorului, inginer ?reckner Walter și de același șef Gr. Cadre și Înv. Țăranu Nicolae la solicitarea de dislocare a șefului de tren de la Grupa Exploatare CF.

Din document aflăm că pentru dislocarea tovarășului ”este necesar a avea motive foarte serioase, probate cu acte ca: certificat medical vizat de medicul DGC sau adeverință de la Sfatul Popular care să confirme diversele DVS, greutăți familiare! ”

Anexat: certificatul de căsătorie serie…numărul…

Cum s-a rezolvat problema, nu știm, sper doar că a avut final fercit!

AL TREILEA CANAL DIN LUME, DUPĂ SUEZ ŞI PANAMA

” Lucrările au fost sistate în 1955, deţinuţii politici fiind mutaţi în alte lagăre şi închisori de pe raza României comuniste.

Şantierul a fost însă redeschis în 1975. La început a fost băgată în şantier Armata, după care aşa zisa economie naţională, şantierele de construcţii din ţară.

După nouă ani, Canalul a fost terminat şi s-a dat în funcţiune. Canalul a fost inaugurat într-o zi de sâmbătă, 26 mai 1984, de către Nicolae Ceauşescu.

S-au excavat circa 300 milioane de metri cubi, mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez şi cu 140 milioane mai mult decât la Canalul Panama şi s-au turnat 3,6 milioane metri cubi de betoane.

Cu o lungime de 64 km, o adâncime de 7 m, o lăţime la bază de 70 m şi la suprafaţă de 110-140 m, canalul a devenit al treilea canal navigabil din lume, ca lungime, după Suez şi Panama.

Are o capacitate anuală maximă de transport de 75 de milioane tone de marfă.

Pescajul maxim admis este de 5,5 m permiţând astfel accesul navelor fluviale şi a celor maritime mici.

La fiecare capăt există câte două ecluze care permit traficul în ambele sensuri.

Canalul traversează localităţile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Albă. Aici canalul se bifurcă.

Ramura nordică (Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari) trece prin Nazarcea, Constanţa, Ovidiu şi Năvodari. Ramura sudică trece prin Basarabi şi Agigea.

Construirea canalului a necesitat o investiţie de circa 2 miliarde de dolari. Estimările iniţiale prevedeau recuperarea investiţiei în 50 de ani.”(https://www.monitorfg.ro/2021/04/06/fagarasenii-au-lucrat-la-canalul-dunare-marea-neagra-au-fost-detinutii-politici)

Revista Construcțiilor